İdrar damlasından dahi pis! Mutfağımızda her gün kullanıyorduk..

İdrar damlasından dahi pis! Mutfağımızda her gün kullanıyorduk..

Temizlik için kullandığımız süngerler aslında tam bir mikrop yuvasıymış. Yemek yaptıktan sonra bulaşıkları yıkarken bu süngerleri kullanıyorsanız aslında hata yapıyorsunuz

Araştırmacılara göre, mutfak süngerleri, bulaşık yıkamanın daha hijyenik bir yolu olan mutfak fırçalarından daha fazla bakteri barındırıyor.

Hürriyet'in geçtiği bir haberde; Norveç'te yapılan araştırmanın detaylarına yer verildi. Norveç'te yapılan bir araştırma, bulaşık süngerinde oluşan bakterilerin, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bulaşık süngeri kullanım sonrası evinizdeki en kirli eşya haline gelebilir.

Norveç gıda araştırma enstitüsü Nofima'da araştırmacı olan Trond Møretrø, salmonella ve diğer bakterilerin süngerlerde bulaşık fırçalarına kıyasla daha iyi büyüyüp hayatta kaldığını bunun asıl nedeninin de süngerlerin asla kurumaması olduğunu söyledi. Yani bulaşık süngerleri, bulaşıklarınızı temizlemek için alternatif olarak kullanılan fırçalardan çok daha fazla bakteri barındırıyor.

sponge-2541251-960-720.jpg

BULAŞIK SÜNGERLERİ KAÇ AYDA BİR DEĞİŞTİRİLMELİ

Zararlı olduğu ortaya çıkan bulaşık süngerlerinin belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekiyor. Ensonhaber.com'da aktarılanlara göre; Bulaşıklarınızı her gün temizlemek için sünger kullanıyorsanız ve yağlı yemek yapıyorsanız, iki haftada bir değiştirmeniz önerilir.

Bulaşık süngerini tezgah, lavabo gibi yüzeyleri temizlemek için kullanıyorsanız düzenli olarak temizleyip dezenfekte ettiğiniz sürece iki ayda bir değiştirebilirsiniz.

Ek olarak, ilk ufalanma belirtilerinde bulaşık süngerlerinin atılması tavsiye edilir.

MİKRODALGA ÇÖZÜM DEĞİL

Bazı haber sitelerinde bulaşık süngerinin mikrodalga fırına konulması durumunda temizleneceği öne sürülüyor. Oysa bu iddia doğru değil. Kesin çözüm yenisiyle değiştirmek.

BULAŞIK SÜNGERİ YERİNE NE KULLANILABİLİR?

NTV'de aktarılanlara göre; Bulaşık süngeri yerine fırça kullanılması öneriliyor.

Sünger ve fırça sahipleri, süngerlerini veya fırçalarını ne kadar süre kullandıklarını ve bunları nasıl temizliklerini de araştırmacılarla paylaştı (suyla durulama, sabun ve suyla yıkama, bulaşık makinesine yıkama veya ağartma). Ancak bu yöntemlerin hiçbiri somut bir fark yaratmadı. Çalışmanın ana sonucu, daha hızlı kuruyan fırçaların daha az sayıda bakteriye sahip olması olarak öne çıktı.

sponge-231922-960-720.jpg

Nofima'da araştırmacı olan Trond Møretrø, "Fırça çok hızlı kuruduğu için zararlı bakteriler ölür. Ayrıca çoğu fırçanın süngerlerin aksine potansiyel zararlı bakterilerle doğrudan el temasını engelleyen bir sapı vardır. Tüketicileri bir dahaki sefere süngerlerini değiştirmeleri gerektiğinde fırçayı denemeye teşvik ediyorum” açıklamasını yaptı.

ALMANYA'DA YAPILAN ARAŞTIRMADA NORVEÇLİ ARAŞTIRMACIYI DOĞRULADI

Onedio'da aktarılanlara göre; Bulaşık süngerinin klozetlerden çok daha tehlikeli olduğu ortaya çıktı

Almanya'da bir araya gelen birçok araştırmacı bulaşık süngerlerinin rolünü, bakteri yayma ve toplamadaki kapasitesini araştırıyor.

Araştırmanın yazarı Furtwangen Üniversitesi'nden Markus Egert, evlerden bulaşık süngerlerinin toplandığını, evlerimizin temizlik konusunda en çok kullanılan malzemelerinden birinin içerisinde bulunan bakterilerin DNA ve RNA değerlerinin incelendiğini söyledi.

'Üzerinde çalıştığımız 14 süngerde, 362 farklı bakteri keşfettik. Sünger dokusunda her bir santimetre karede bulunan bakteri yoğunluğu 54 milyara ulaşıyor. Bu da dışkı örneğindeki yoğunluğa benziyor.'
Markus, sünger dokusunun bir santimetre karesinin dünya üzerindeki insan sayısının yedi sekiz katından daha fazla bakteri içerdiğini açıkladı. Süngerin iki santimetre karelik kısmının ise, dünya üzerinde şimdiye kadar yaşamış olan insanlar kadar bakteri içerdiğini ekledi.

sponge-3081411-960-720.jpg

Araştırmaya göre bazı bakteriler özellikle bağışıklık sistemi düşük olan yaşlı, hasta bireylerde ve çocuklarda enfeksiyona sebep oluyor.

Bulaşık süngeri de bundan daha farklı değil. Araştırma on baskın bakteri türünün ikisinin ( Chryseobacterium hominis ve Moraxella osloensis) sterilize edilmiş bulaşık süngerlerinde bulunduğunu gösterdi.

'Klasik bulaşık süngeri temizleme tekniklerinin bakterileri öldürmediğini düşünüyoruz. Kalan türler bilinmeyen sebeplerden ötürü, yok olan bakterilere göre çok daha dayanıklılar. Bunun yanı sıra yeniden üreyip, öncekine göre çok daha hızlı büyüyorlar.'

Moraxella osloensis adlı bakteri, çamaşırların kötü kokmasına neden olur. Bu da kullanılan bulaşık süngerinin neden bu kadar kötü koktuğunu açıklıyor.