İbn-i Sina önermişti! Aç karnına tüketildiğinde beyni geliştirip, zihni açıyor

İbn-i Sina önermişti! Aç karnına tüketildiğinde beyni geliştirip, zihni açıyor

İbn-i Sina yıllar önce yazdığı El-Kanun Fi't Tıbb kitabında zekâ için tüketilmesi gereken baharatla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. O baharat ''hardal'' baharatı.. Peki hardal baharının başka faydaları yok mu? Elbette var

Unutkanlık ciddi bir sorun olarak günümüzde birçok kişiyi etkiliyor. Özellikle genç yaştaki kişilerde görülen unutkanlık ciddi sorunların habercisi olabiliyor.

YAŞ İLERLEDİKÇE UNUTKANLIK ARTIYOR

Yaş ilerledikçe unutkanlık giderek artıyor. Ancak genç yaşlarında unutkanlık probleminin olması ciddi bir sorun. Unutkanlığa karşı ise bazı besinler kalkan görevi görüyor.

Akşam'da yayınlanan bir haberde İbn-i Sina'nın zekayı geliştiren önerisine yer verildi.

İbn-i Sina El-Kanun Fi't Tıbb kitabında zekâ için hardalı öneriyor. Fakat hardalın faydasından bahsederken sadece bununla da kalmıyor. Hardalın diş ağrısından göze ve bronşite kadar birçok faydası olduğuna değiniyor...

BEYNİ GELİŞTİREN GIDALAR

1. Yumurta
Yumurta, protein oranı yüksek besinlerden birisidir. Yumurta gibi yüksek proteinli (kolin, omega-3, lutein ve çinko içerir.) bir besin tüketmek, çocukların daha iyi konsantre olmasına yardım eder. Yumurta aynı zamanda öğrenme yeteneğini de artırmaktadır. Gün boyu tok tutması nedeniyle de beynin yorulmasını azaltır. Mide boş olduğunda bazı araştırmacılara göre beyin daha fazla yorulmaktadır.

2. Yeşil Yapraklı Sebzeler
Çocukların beslenme programlarında yeşil yapraklı sebzelerin mutlaka yer alması gerekir. Özellikle folat ve birçok vitaminle dolu ıspanak, lahana ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, ileriki yaşlarda oluşabilecek birçok hastalığın önlenmesi için oldukça önemlidir. Yeşil yaprakları sebzeler sadece beyne iyi gelmez. Uzun ve sağlıklı bir yaşamın da anahtarıdırlar.

3. Balık
Beyinsel gelişim için önemli besinlerden birisi de balıktır. Özellikle yağlı balıklar en iyi omega-3 kaynaklarıdır. Beyni bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı korur. Fiyatı biraz pahalı olsa da en azından ayda iki kez mutlaka balık tüketilmelidir. Balık sadece beyne iyi gelmiyor aynı zamanda da vücudu hastalıklara karşı koruyor. Özellikle kansere karşı balığın çokça faydaları bulunuyor.

4. Kurubaklagiller

Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagiller mutlaka sofralarda yer verilmesi gereken besin grubudur. Beyni besleyen en önemli bileşenlerden biri olan folik asidin iyi bir kaynağı olan kuru baklagillerin haftada 2-3 kez tüketilmesi gerekir. Bu yiyecekleri tüketirken içine kırmızı ette ilave edilebilir. Ancak uzmanların önemli bir uyarısı var. Bu harika bakliyatları kesinlikle Ayçiçek yağıyla yapmayın. Daha sağlıklı ve lezzetli olması açısından ya tereyağı yada zeytinyağı kullanın.

5. Kuruyemiş ve Tohumlar

Ara öğünlerin olmazsa olmazı kuru yemişler ve tohumlar çocukların beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Protein, esansiyel yağlar asitleri, vitamin ve minerallerle dolu kuruyemiş ve tohumlar, sadece besin değerleri ile değil ruh durumunu düzeltmeleri ve sinir sistemini mutlu tutmaya yardımcı olmaları ile de mutlaka tüketilmesi gereken önemli birer besindir. Kuru yemişlerin bağırsak sağlığına da olumlu faydaları bulunuyor. Vücudumuzun ikinci beyni sayılan bağırsaklarımızı da kuruyemişler sayesinde koruyabiliriz.

Kaynak: Akşam - Artı Gerçek - Habertürk