Baldaki Tehlikeyi Önemseyin! Bozulmuş Balı Anlamanın Yolları

Baldaki Tehlikeyi Önemseyin! Bozulmuş Balı Anlamanın Yolları

Bal bozulduğu zaman şekerlenir ve tüm besin değeri gider. Sonrasında ise zehirlenmeye yol açar. Peki bozulmuş ve hileli bal nasıl anlaşılır?

Bal, faydası saymakla bitmez besleyici ve doyurucu bir gıdadır. 

Doğal yollar ile elde edilen bal, prebiyotikdir. Doğal bir antibiyotik ve antibakteriyel görevi gören bal, vücuttaki yararlı hücreleri artırır ve cildin iyileşmesine yardımcı olur. Kanser riskini azaltan flavonoidler barındıran bu mucizevi besin, öksürüğe iyi gelirken boğazın yumuşamasına da yarımcı olur. Ayrıca iyi bir doğal enerji kaynağıdır. Ancak bal, satın alınırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. 

Bal Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bal Bozulur Mu?

Bal, su değmedikçe bozulmaz. Ancak marketlerde satılan raf ömrü ortalama 2 yıldır. Eğer balınızı güvenilir ve organik bir pazardan satıl aldıysanız, güneş almayan ve oda sıcaklığında saklayarak uzun uzun süre kullanabilirsiniz.

Bal Zehirler Mi?

Evet, bal zehirler. Ancak, arıların glukozid olan andromedotoksin maddesini sarı ağu ve kara ağu adı verine bitkilerden bala taşıması gerekmektedir. 

Bal Saklama Koşulları Nelerdir?

Satın alınan bal, oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir yerde ağzı sıkıca kapatılmış bir cam kavanozda saklanmalıdır. 

Kristalize Olmuş Bal Tüketilir Mi?

Kristalize olmuş bal zehirli değildir ve tüketilebilir. Ancak aroması ve rengi değiştiği için, istenilen verimi alamazsınız. 

Baldaki Hile Nasıl Anlaşılır?

Balın organik yani doğal olup olmadığını anlamanın birçok yolu vardır. Ancak en basit yöntemi, kağıt havlu yöntemidir.

1 çay kaşığı balı, kağıt havlu üzerine dökün. Eğer bal koyduğunu gibi uzun süre aynı şekilde kalıyorsa doğal ve güvenilirdir.